Prof. dr Dejana Prnjat: Predgovor knjige „Video-ilustracija knjige” Senke Vlahović


Nova monografija višestruko talentovane dramske, likovne i primenjene umetnice Senke Vlahović Video-ilustracija knjige: novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti nastala je na osnovu master rada koji je uspešno odbranila, prva u generaciji i sa najvišom ocenom, 03. juna 2015. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu. Osim dela koji čini obavezan deo svakog školskog rada, pred publikom se njen projekat nalazi u neizmenjenoj verziji.

Ovaj originalni rad mlade autorke privlači pažnju i sadržajem i formom. Sastoji se od video-ilustracije knjige poezije autorkinog oca, poznatog književnika Radovana Vlahovića, i pisanog dela koji, pored uvoda i zaključnih razmatranja, sadrži tri poglavlja. U prvom Vlahović upoznaje čitaoce sa istorijom i formama ilustracije književnog dela, u drugom je precizno dat tok realizacije umetničkog projekta, a u trećem iscrpno predstavljeni rezultati njenih istraživanja. 

Senka Vlahović, koja se i ranije uspešno bavila ilustracijom knjige, ovog puta se posvećuje predstavljanju knjige video-ilustracijom, temi o kojoj ni kod nas ni u svetu nije puno pisano, što ovu monografijučini još značajnijom.

S obzirom na originalnost, kreativnost, analitičnost, predanost radu, kao i svim njenim talentima, nema sumnje da će nas SenkaVlahovic još dugo radovati svojim novim umetničkim poduhvatima, a meni je iskreno zadovoljstvo da ovaj njen projekat preporučim čitaocima.

U Beogradu, 04.10.2015.godine 
 Prof. dr Dejana Prnjat
urednik knjige