Biografija


Senka Vlahović (Novi Sad, 1985) bavi se različitim disciplinama vizuelnih umetnosti: prvenstveno dizajnom i ilustrovanjem knjiga i teorijskim izučavanjem ilustracije, ali i fotografijom, slikarstvom i video radom, eksperimentišući likovnim medijima i oblastima njihove primene... 
Maturirala je u kikindskoj gimnaziji „Dušan Vasiljev”, diplomirala je primenjenu fotografiju kod mr Sibile Petenji Arbutine na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu (2007), gde je i specijalizirala ilustraciju knjige kod prof. Doru Bosioka (2011). Master studije Kreiranje imidža u umetnosti i medijima zavrsila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kod prof. dr Dejane Prnjat (2015) odbranivši rad na temu video-ilustracije knjige.
Radi u Banatskom kulturnom centru (BKC) kao umetnički direktor u izdavačkoj i kulturno-umetničkoj produkciji.
Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS) i Matice srpske.
Osnivač je, direktor i član žirija Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest” u okviru Salona knjiga u Novom Sadu.
Do sada je objavila pet knjiga.  
Stručne radove i tekstove objavljuje u knjigama i časopisima.
2013. godine objavila je knjigu „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa”, koja je druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku.
2015. godine objavila je knjigu „Video-ilustracija knjige: Novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti” (izdavači: Akademija umetnosti, Beograd, i BKC, Novo Miloševo), koja je na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ponela Nagradu ULUPUDS-a za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelene komunikacije.
U 2017. je objavila tri knjige:
2015. režira video-ilustraciju knjige „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski”, prema istoimenoj knjizi pesama Radovana Vlahovića, koja je objavljena na DVD-u uz njenu teorijsku knjigu „Video-ilustracija knjige”, kao i uz drugo izdanje istoimene pesničke knjige na koju se odnosi.
2016. godine Radio-televizija Vojvodine emituje intervju sa Senkom Vlahović u okviru ciklusa emisija „Portret umetnika u mladosti”.
Senka Vlahović bila je član međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi  za 2017. godinu.
Učestvovala je na Međunarodnom simpozijumu o ilustraciji u okviru Bijenala ilustracije u Bratislavi 2015, 2017. i 2019. godine. 

Autorka je izložbe „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu” koja je održana u „Bibiani” u Bratislavi 2019. godine, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, i u Studentskom kulturnom centru u Beogradu 2020. godine.
2020. godine objavljuje knjigu koju prati istoimena izložba ilustracija „Banatska Venera i junak Dimitrij”.
Član je žirija za Nagradu „Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu koju dodeljuje Salon knjige Novosadskog sajma. 

Grafički je oblikovala oko 450 knjiga u izdanju BKC-a.
Do sada je imala 26 samostalnih izložbi slika i fotografija, a imala je i 30-tak predstavljanja video projekcija svojih radova u zemlji i inostranstvu.  Učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na nekoliko likovnih kolonija.
Osnivač je i član uredništva Elektronskog časopisa za književnost i umetnost mladih REZ.
U okviru delatnosti BKC­-a organizuje i brojna kulturna dešavanja: manifestacije, promocije knjiga, izložbe, naučne skupove, predstavljanja na sajmovima knjiga...
Živi i radi u Novom Miloševu.
Kontakt: