„BookILL fest u fokusu”: otvorene dve izložbe ilustracija

NJ. E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, 19. 4. 2017. godine otvorila je gostujuću izložbu „Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015”, u okviru manifestacije „BookILL fest u fokusu”.




„BookILL fest u fokusu” je manifestacija koju Banatski kulturni centar organizuje u okviru projekta „Gradovi u fokusu”, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Novi Bečej, čiji je cilj da se ilustracije iz čitavog sveta sa novosadskog Festivala ilustracije knjige „BookILL fest” prikažu i u Novom Miloševu.

„BookILL fest” tradicionalno organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u okviru Salona knjige. Na ovom festivalu svake godine budu otvorene dve izložbe: izložba ilustracija odabranih na osnovu konkusa „BookILL fest-a” i gostujuća izložba sa Bijelana u Bratislavi.

Bijenale ilustracije u Bratislavi, koju organizuje Međunarodna ustanova kulture za decu Bibiana, je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom. Najbolji autori iz sveta ilustracije sastaju se svake druge godine u jesen u Bratislavi.
 
Na BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.

„Bibiana” iz Bratislave, Galerija „Babka” iz Kovačice i Memorialni centar „Doktor Janko Bulik" iz Kovačice, već godinama zajedno predstavljaju „Bibianu” u Srbiji.

 
O izložbi „Bibiane” govorili su Marian Potrok iz „Bibiane” iz Bratislave i Pavel Babka, direktor galerije „Babka” iz Kovačice. 

Druga izložba pod nazivom „Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017” sadrži ilustracije svih nagrađenih autora u proteklih šest godina postojanja Festivala ilustracije knjige„Bookill fest” u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. Na proteklom festivalu izložene su ilustracije oko 150 autora iz 28 država sveta.


Povodom ove izložbe objavljena je dvojezična knjiga „Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017” koju je priredila Senka Vlahović.
Više informacija: